'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs'

Nederlandse pensioenfondsen stemden in 2014 tegen een voorstel dat farmaceut Gilead zou dwingen prijzen van het geneesmiddel Solvadi te verlagen. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdag na eigen onderzoek.

Solvadi is een medicijn tegen hepatitis C. In de Verenigde Staten kost een enkele pil 1000 dollar, zo rekende Zembla voor. In Nederland wordt voor het medicijn 600 euro betaald. Volgens de onderzoekers staat door de hoge prijs de toegang tot het middel onder druk.

Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen.

PFZW
Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.

Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen. Pensioenfonds PFZW zou wel voor het voorstel hebben gestemd.

'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs'
'Pensioenfondsen tegen lagere medicijnprijs' (Foto: ANP)