Helft jongeren weet niets van referendum

Meer dan een kwart (27,4 procent) van de Nederlandse kiezers weet nog niet dat er in april een referendum wordt gehouden over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. De campagnes hiervoor gaan voorbij aan veel jongeren en vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met Trouw en Kieskompas, zo meldt Trouw woensdag.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1082 respondenten die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, aldus het dagblad.

Bijna 40 procent van de vrouwen is nog niet op de hoogte van het referendum. Ook ongeveer de helft van de mensen tussen de 18 en 34 jaar weet niet wat er op 6 april staat te gebeuren. Van de mensen tussen 35 en 50 jaar weet één op de vier van niets. Het gaat vooral om lager opgeleiden en mensen met een mbo-opleiding.

De meeste oudere kiezers (boven de 50 jaar) zijn juist wel goed op de hoogte.

Niet-stemmers
Van de mensen die niet weten dat er een referendum komt, bestaat het grootste deel uit mensen die nog niet weten op welke partij ze zouden stemmen in het geval van parlementsverkiezingen (22 procent) en niet-stemmers (31,3 procent). Van degenen die onwetend zijn van het referendum noemt 10 procent zich SP-stemmer. Nog eens een tiende deel zei eerder op de PVV te stemmen.

Met het referendum staat volgens de grootste groep respondenten (22,9 procent), vooral het bevorderen van handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oekraïne op het spel. Bijna 10 procent van de lager opgeleiden meent dat het verdrag vooral verband houdt met het vinden en berechten van de daders van het neerhalen van de MH17.

'Helft jongeren weet niets van referendum'
'Helft jongeren weet niets van referendum' (Foto: ANP)