Clinton wint Mississippi, Sanders Michigan

Hillary Clinton heeft dinsdag de Democratische voorverkiezing in de staat Mississippi ruim gewonnen, maar moest toezien dat Bernie Sanders nipt de noordelijke staat Michigan voor zich opeiste. Bij de Republikeinen deed frontrunner Donald Trump opnieuw goede zaken. Hij won met een ruime voorsprong de voorverkiezingen in Mississippi en Michigan. Ted Cruz schrijft Idaho op zijn naam.

Zowel de Democraten als de Republikeinen stemden dinsdag in Mississippi en Michigan, de Republikeinen ook nog in Idaho en op Hawaï. Trump wint in Michigan, waar de meeste gedelegeerden op het spel staan, met ruim 36 procent van de stemmen. De strijd om de tweede plaats is nog volop gaande. Lange tijd had John Kasich een voorsprong op Ted Cruz, maar de senator uit Texas haalde de gouverneur uit Ohio in. Bijna alle stemmen zijn geteld; Cruz staat op 24,8 en Kasich op 24,4 procent. Marco Rubio blijft met ongeveer 9 procent ver achter.

In Mississippi wint Trump eveneens ruim, met meer dan 47 procent van de stemmen. Ted Cruz scoort ruim 36 procent. John Kasich haalt ongeveer 8,5 procent en Marco Rubio, de gedroomde kandidaat van het partijestablishment, scoort slechts 5 procent. In Idaho, waar nog volop wordt geteld, is Ted Cruz de winnaar. De senator scoort ruim 43 procent van de stemmen. Hij geeft Trump (28), Rubio (18) en Kasich (7) het nakijken. De uitslagen van Hawaï komen pas later binnen.

Democraten
Hillary Clinton wint met een ruime voorsprong in Mississippi. Ze haalt een score van bijna 83 procent, terwijl Bernie Sanders ongeveer 16,5 procent haalt. Peilingen lieten vooraf al zien dat Clinton de gedoodverfde winnaar was, omdat ze geliefd is onder Afro-Amerikaanse kiezers.

Een verrassing is dat Bernie Sanders in Michigan aan het langste eind trek. Peilingen voorspelden een ruime overwinning voor Clinton, maar met bijna alle stemmen geteld heeft Sanders 50 procent, terwijl Clinton 48 procent van het electoraat achter zich kreeg. De nederlaag in Michigan wordt gezien als tegenslag voor de Clinton-campagne.

Woensdagavond voeren de beide Democratische kandidaten een tv-debat, want er staan de komende week meer voorverkiezingen voor de deur. Donderdagavond doen de Republikeinse kandidaten hetzelfde.

(Dit bericht is bijgewerkt om 06.28 uur)

Clinton en Trump winnen in Mississippi
Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezing in Mississippi ruim gewonnen. (Foto: ANP)