Olympisch drama Japanse voetbalsters in eigen huis

De Japanse voetbalsters hebben op dramatische wijze gefaald. Voor eigen publiek speelt het team deze maand het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi, waarbij de top-2 zich plaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Japan was daarbij zeker een van de grote favorieten: in 2011 werd de ploeg wereldkampioen, een jaar later was er olympisch zilver en vorig jaar haalden ze opnieuw de WK-finale.

Het toernooi in Osaka begon vorige week al slecht voor Japan, dat verrassend met 3-1 verloor van Australië. In de tweede wedstrijd kwamen ze niet verder dan een gelijkspel tegen Zuid-Korea, waarna de grootste klap in wedstrijd drie volgde: China bleek met 1-2 te sterk. Maandag werd door vier goals in de laatste tien minuten weliswaar met 6-1 van zwakke zuster Vietnam gewonnen, de olympische droom was al voorbij. China won eerder op de dag immers met 1-0 van Zuid-Korea en daardoor was een plek bij de beste twee voor Japan al onmogelijk geworden.

Woensdag worden de laatste wedstrijden gespeeld. Daarin spelen Australië en China tegen elkaar, maar dat gaat louter om des keizers baard: zowel Australië als China zijn nu zeker van de Olympische Spelen. Noord-Korea, in 2014 goed voor goud op de Asian Games, grijpt eveneens naast een startbewijs.