El País overweegt papieren krant te schrappen

El País, het best verkopende dagblad van Spanje, stopt mogelijk met het uitgeven van een papieren krant. Dat heeft de hoofdredacteur van de krant vrijdag gezegd.

De krant kwam na de dood van dictator Francisco Franco bekend te staan als het dagblad van democratisch Spanje. Sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak is de oplage echter ernstig teruggelopen. 'De stap van papier naar digitaal is slechts een van de vele stappen die kranten moeten zetten om onze plek in de toekomst te vinden', zei hoofdredacteur Antonio Caño.

Caño voegde eraan toe dat krant zolang mogelijk op papier wil verschijnen, maar dat het digitale medium ook moet worden uitgebouwd om beter aan te sluiten bij de wensen van lezers. 'We kunnen er al van uitgaan dat nog maar een minderheid de gewoonte heeft om een krant bij een kiosk te kopen. De meerderheid van de mensen, vooral jongeren, zoeken hun informatie op verschillende apparaten op en consumeren op een andere manier.'

De oplage van El País kromp vorig jaar nog met 15 procent, tot 220.000. Online zit het lezersaantal echter in de lift. Het aantal unieke gebruikers per maand steeg met ruim 15 procent, tot gemiddeld 13,5 miljoen.

El País overweegt papieren krant te schrappen
El País overweegt papieren krant te schrappen (Foto: ANP)