VPRO zoekt astronaut

Op de website van de VPRO is een vacature verschenen voor de functie van astronaut, gespecialiseerd in communicatie. Het lijkt er evenwel op dat de omroep een klein kind zoekt, want de ruimtereis heeft pas over 47 jaar plaats.

Die moet met het ruimteschip de Tasman voor de mensheid op zoek gaan naar een alternatieve thuisplaneet, omdat tegen die tijd de poolkappen zouden zijn gesmolten en de aarde grotendeels onder water staat. Maar dankzij de deltawerken houdt ons kikkerlandje volgens de advertententie naar verwachting nog enige tijd stand.

De gezochte kandidaat moet onder meer ervaring hebben met gewichtloosheid, beschikken over ruimtelijk inzicht, en bestand zijn tegen extreme verveling. Ook wordt verwacht dat de ruimtevaarder in spé narcistisch is ingesteld, naar macht hunkert en last heeft van sterallures. De vacature meldt verder dat een eerdere kandidaat was afgevallen wegens seksistisch gedrag.

Nou vermoedde uw nederige verslaggever al dat het om een promotiecampagne voor een nieuw seizoen van de VPRO-serie Missie Aarde ging, en onderstaande trailer bevestigt dit: de seksistische communicatiespecialist Kurt blijkt inderdaad ontslagen, in the middle of nowhere van de oneindige ruimte.

Het eerste seizoen van de serie was ruim een jaar geleden op televisie. Het gaat om een 'remake' van de Britse (en Amerikaanse) sitcom The Office, maar dan in een ruimteschip in plaats van een kantoor. Het tweede seizoen is vanaf 13 maart te zien.

Het is overigens onduidelijk of de vacature alleen ter promotie dient of dat er tevens een acteur als vervanger voor Kurt wordt gezocht.