Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan

Gemeenten nemen massaal eigen stadswachten in dienst. De meesten gaan met portofoons en veiligheidsvesten de straat op. In een aantal plaatsen krijgen de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) ook handboeien mee. In acht gemeenten zijn de boa's uitgerust met een wapenstok.

Dat blijkt uit een enquête door het AD onder de zestig grootste gemeenten. In zestien plaatsen worden plannen gemaakt voor de uitbreiding van het aantal boa's, aldus het AD vrijdag. Zo wil Den Haag het aantal handhavers uitbreiden van 130 naar 143. Andere gemeenten willen ook meer stadswachten, maar hebben er geen geld voor.

Zo'n 40 procent van de gemeenten heeft laten weten dat toezichthouders het afgelopen jaar zijn mishandeld. Om die reden hebben dertien gemeenten, waaronder Alkmaar, Oss en Leeuwarden, inmiddels besloten de uitrusting van boa's dit jaar uit te breiden. Handboeien zijn het populairst, gevolgd door de wapenstok en pepperspray.

Dubbele bewapening
Alkmaar kiest voor 'dubbele' bewapening: daar krijgen de 25 boa's wapenstok én pepperspray. "Onze toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling," zegt een gemeentewoordvoerder.

Voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV rept van een ,,gevaarlijk ontwikkeling". Hij benadrukt dat in Nederland is afgesproken dat het geweldsmonopolie bij de politie en defensie ligt. "Als dat verschuift, loop je het risico dat minder geoefende boa's in de problemen komen."

Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan
Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan (Foto: ANP)