Borussia Dortmund profiteert optimaal van nederlaag Bayern München

Bayern München is voor eigen publiek onderuit gegaan tegen FSV Mainz. De ploeg van Pep Guardiola was de bovenliggende partij, maar ging toch met 1-2 onderuit.

De tactiek van Mainz was vanaf de eerste minuut duidelijk: inzakken, verdedigen en via een counter hopen op een stunt. Het was een speelwijze die lang succes had. Want Bayern München was thuis de baas, had de controle over de wedstrijd, maar kwam in de eerste helft moeizaam tot kansen. Mainz stond organisatorisch uitstekend. De bezoekers lieten veel toe en grepen in op het juiste moment.

Vaak kwam Mainz er voor rust niet uit. Maar die ene keer dat ze het doel van Manuel Neuer zochten, was het ook meteen raak. Giullo Donati kwam op de rechterflank op en gaf een lage voorzet. Yunus Malli liet de bal lopen voor Jairo Samperio, die de bal bij de tweede paal achter Neuer schoot. Een verrassende voorsprong, geheel tegen de verhouding in.

Bayern zette aan, zowel voor als na rust. Maar doordat Mainz met man en macht verdedigde, was er geen doorkomen aan voor de ploeg van Pep Guardiola. Tot aan de 65ste minuut, want toen was het Arjen Robben die een gaatje wist te vinden. Hij werd aangespeeld door Arturo Vidal, legde de bal met zijn aanname meteen goed en schoot de bal vanaf twintig meter laag in de hoek achter doelman Loris Karius.

De gelijkmaker was dik verdiend, maar met een punt nam Bayern geen genoegen. Guardiola had met Douglas Costa en Thomas Müller al twee verse krachten ingebracht, waarmee de druk op de achterhoede van Mainz nóg groter werd. De thuisploeg bleef beuken op de muur van Mainz, maar er was geen doorkomen aan.

Het was Bayern dat aanvalde en Mainz dat tegenhield. De verdedigers van Mainz schoten alle ballen die ze voor hun voeten kregen zo'n beetje de tribune in. En toch was het Mainz dat wist te scoren. Bij een spaarzame uitbraak in de 86ste minuut legde Julian Baumgartlinger de bal terug op Jhón Córdoba, die vanaf de rand van de zestien de 1-2 maakte.

Met nog maar een paar minuten op de klok, tikte de tijd weg in het voordeel van Mainz. Ook in de absolute slotfase wist Bayern geen kans meer te creëren en moet het de eerste thuisnederlaag van het seizoen slikken.

Borussia Dortmund heeft geen averij opgelopen op bezoek bij Darmstadt 98. Spectaculair was het allerminst: 0-2. Dortmund en Darmstadt 98 hielden de toeschouwers woensdagavond niet warm met geweldig spel. Beide ploegen kregen over en weer wat kansen, maar uiteindelijk waren het Die Borussen die zeven minuten voor rust de score opende. Twee minuten nadat Sandro Wagner had moéten scoren namens de thuisploeg, sloeg Adrián Ramos aan de overkant toe, 0-1.

Na de pauze werd de score al snel verdubbeld. Gonzalo Castro had op de rand van de zestien van Darmstadt de vrijheid om uit te halen, maar in plaats daarvan gaf hij de bal mee aan linksback Eric Durm, die de doelman met een bekeken schot passeerde, 0-2. In het restant van de wedstrijd vergaten beide teams grote kansen in goals om te zetten: 0-2.

Het verschil tussen Bayern München en Borussia Dortmund bedraagt nu vijf punten. Aanstaande zaterdag kan de spanning in de Bundesliga helemaal terugkomen. Dan nemen Bayern en Dortmund het namelijk tegen elkaar op.