Voetbalsters winnen eerste kwalificatieduel voor Rio

De Nederlandse voetbalsters hebben de eerste horde op weg naar de Olympische Spelen genomen. In het kwalificatietoernooi voor Rio de Janeiro werd Zwitserland vanavond met 4-3 verslagen. Oranje moet voor een ticket ook winnen van Noorwegen en Zweden dat de Noorse dames met 1-0 verslagen heeft.

In Den Haag kwam Nederland, dat de geblesseerde Lieke Martens en Stefanie van der Gragt moest missen, al snel op achterstand. Fabienne Humm maakte al na vier minuten de 0-1 in een rommelige beginfase. De Oranje Leeuwinnen kwamen daarna beter in de wedstrijd en na een half uur spelen kregen ze een strafschop nadat spits Viviane Miedema omver werd gelopen. Dit buitenkansje werd door Manon Melis benut: 1-1.

Na rust was het duel aanvankelijk in evenwicht, maar na een uur spelen nam Nederland snel afstand van de Zwitserse dames. Binnen enkele minuten scoorden Miedema, Mandy van den Berg en invalster Shanice van de Sanden. De 4-1 voorsprong leek comfortabel te zijn, maar Rahel Kiwic en Ramona Bachman brachten de spanning terug. Nederland kwam nog goed weg in de slotfase toen Eseosa Aigbogun op de lat schoot.

Mandy van den Berg was een van de doelpuntenmakers tegen Zwitserland (Pro Shots/Jasper Ruhe)