Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak

Het fenomeen heet hoax: een namaakmail met de mededeling dat de lezer een groot bedrag heeft gewonnen. Zo dacht de Australische schrijfster Helen Garner een hoax ontvangen te hebben met de boodschap dat ze een literaire prijs van 150.000 dollar had gewonnen. Het bedrag was verbonden aan de totaal onbekende Windham-Campbellprijs. Ze moest alleen haar telefoonnummer even afstaan, iets wat je nooit moet doen. Haar vinger zweefde al boven de 'wegkliktoets'.

Met het laatste restje twijfel begon ze te bellen: haar uitgever en de verzender van de mail, Yale University in de Amerikaanse staat Connecticut. Pas na lang aanhouden kwam de 73-jarige schrijfster erachter dat de prijs wel degelijk bestaat. "Ik was verbijsterd en viel bijna om van schrik", aldus Garner tegen de krant The Sydney Morning Herald.

De prijs werd pas in 2014 ingesteld uit de nalatenschap van de auteur Donald Windham, ter herinnering aan diens echtgenote Sandy Campbell. De organisatie maakt echter geen shortlist bekend met kandidaten voor de prijs, waardoor de toekenning als het ware uit het niets komt.

Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak
Schrijfster klikt bijna prijs naar prullenbak (Foto: BuzzT)