Abortus is een recht

De SGP heeft een onderzoek laten uitvoeren naar het hoe en waarom vrouwen abortus laten plegen in Nederland. Het geboortecijfer in Nederland is namelijk gedaald, maar het aantal abortussen is niet afgenomen, en dat vind SGP-leider Kees van der Staaij een zorgelijke ontwikkeling. Hij pleit dan ook voor een strengere regelgeving.  

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders voor vrije abortus zijn, maar tegelijkertijd vind 91 procent van de ondervraagde personen het wel een goed idee dat de vrouw een reden moet opgeven voor de abortus. En dat baart Ellen Giepmans, directrice van stichting Fiom, weer zorgen. "Iedere vrouw maakt haar eigen afweging. Een vrouw kan nooit vooraf aangeven welke reden doorslaggevend is voor het afbreken van haar zwangerschap. Het wordt eng als de maatschappij gaat zeggen welke motivatie wel relevant is en welke niet."

Jongeren zijn tegenwoordig een stuk negatiever over abortus dan hun ouders vroeger. Dat bleek ook uit een ander onderzoek volgens Giepmans. Dit kan volgens haar veroorzaakt worden doordat zij niet voor het recht op abortus hebben hoeven strijden, iets wat de oudere generatie wel heeft gedaan. De jongeren overwegen abortus nog wel als serieuze optie als dat nodig mocht zijn: "Ze denken erover na. Net als veel oudere vrouwen. Maar als de publieke opinie tegen abortussen is, dan is dat van invloed op hun keuze. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen. Het afbreken van een zwangerschap is voor niemand gemakkelijk."