Cruz claimt rol als tegenstander van Trump

Senator Ted Cruz uit Texas heeft zich dinsdag geprofileerd als wellicht de enige kandidaat die Donald Trump kan verslaan in de Republikeinse voorverkiezingen. Cruz kreeg op Super Tuesday de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas en in Oklahoma. Dat melden Amerikaanse media. Trump won in ten minste zes staten.

Trump, koploper in de Republiekeinse presidentsrace, schrijft in elk geval de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee en Virginia op zijn naam. In Vermont is Trump in een tweestrijd verwikkeld met John Kasich, die verder nergens een rol van betekenis speelt. Marco Rubio, die tot dusver nog geen staat had gewonnen, schrijft Minnesota op zijn naam.

Rubio wordt gezien als kandidaat van het establishment, maar na Super Tuesday lijkt Ted Cruz de betere papieren te hebben om de concurrent van Trump te worden. Dankzij de winst in zeker zes staten vergroot Trump zijn voorsprong fors, qua aantal delegates. Trump won eerder al in New Hampshire, South Carolina en Nevada, terwijl Cruz begin februari Iowa op zijn naam schreef.

Bij de Democraten was het een succesvolle nacht voor Hillary Clinton. Zij wint in zes staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas en Virginia. Haar tegenstander Bernie Sanders sleept vier staten in de wacht: Colorado, Minnesota, Oklahoma en zijn thuisstaat Vermont. In Massachusetts, een buurstaat van Vermont, lijkt Clinton ook aan het langste eind te trekken, maar daar zijn nog niet alle stemmen geteld.

De uitslag is hoe dan ook teleurstellend voor Sanders, die sowieso beduidend minder gedelegeerden binnensleept dan Clinton. De uitslagen van de Republikeinse voorverkiezing in het westelijk gelegen Alaska komen pas in de loop van woensdagochtend (onze tijd) binnen.

Update 09.51 uur:
Ted Cruz heeft de voorverkiezingen in Alaska op zijn naam geschreven. Dat concluderen Amerikaanse media nadat bijna alle stemmen zijn geteld. Cruz haalt ruim 36 procent van de stemmen en blijft rivaal Donald Trump zo'n 3 procentpunt voor. De zege in Alaska betekent dat Cruz tijdens Super Tuesday drie staten heeft gewonnen.

Cruz claimt rol als tegenstander van Trump

Cruz claimt rol als tegenstander van Trump (Foto: ANP)