Jongeren willen graag bakker worden

Alhoewel het aantal MBO-leerlingen de afgelopen 5 jaar daalde met 9 procent groeit het aantal inschrijvingen voor bakkersopleidingen op MBO-niveau met 25 procent tot ruim 2800. De koksopleidingen gaan ook goed, met een groei van 7 procent tot bijna 8700.

'De populariteit van bakken en koken speelt hierbij een rol,' zegt Ruud Ververs onderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 'Niet alleen door tv-programma's als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver, Amazing Wedding Cakes of kookzender 24Kitchen, maar ook door bak- en taartsites, blogs en filmpjes op YouTube.'

Maar het moet wel een roeping voor je zijn. Bakkers moeten vaak vroeg beginnen en dat voor een inkomen van 1000 tot 2300 euro bruto. Ook is het vaak zwaar werk.

Maar wie ervoor gaat heeft wel goede kansen op een baan 'Een leerling die nu begint aan de opleiding tot patissier heeft een goede kans dat hij na zijn 3-jarige studie meteen aan de slag kan. Dat geldt ook voor koks. Alleen voor de 'gewone' bakker, die croissants, koeken en krentenbollen bakt, ziet het er slecht uit. De kans op werk is gering.' aldus Ruud Ververs.

Jongeren willen graag bakker worden @Gettyimages