Rusland klaagt over Amerikaans volkslied voor Russische schaatser

De Russische minister van sport, Vitaly Mutko, gaat zijn beklag doen over een incidentje tijdens het wereldkampioenschap sprint (schaatsen) in Seoul. Zondag werd de Rus Pavel Kulizhnikov wereldkampioen, maar tijdens de huldiging werd een paar seconden lang het Amerikaanse volkslied gedraaid. De fout werd snel ingezien en men startte na een paar tellen de Russische hymne. De schaatser kon er wel om lachen, maar Mutko vindt het maar een drama en gaat officieel een klacht indienen bij schaatsbond ISU.

"Ja, ze begonnen met het verkeerde volkslied", zei Kulizhnikov tegenover TASS"Ik keek een tikkeltje verbaasd rond en dat was het wel, maar schijnbaar is er in Rusland een heel gedoe over ontstaan. Geen idee waarom dat nou allemaal nodig is...ik heb de verontschuldingen van de organisatie volledig geaccepteerd en wat mij betreft hadden ze de moeite om hun excuses aan te komen bieden niet eens hoeven nemen voor zo'n klein dingetje, kom op zeg", klinkt het realistisch.

Alexei Kravtsov, de baas van de Russische schaatsbond RSU, kan er schijnbaar ook nog wel mee leven. "De RSU is niet van plan om hier verder een groot punt van te gaan maken. We hopen dat het organisatiecomité haar les geleerd heeft en volgend jaar niet nog eens dezelfde fout maakt tijdens het pre-olympisch testevenement en natuurlijk in 2018 op de Spelen zelf." 

Mutko zelf was vooral boos: "Ik wil niet beweren dat dit opzettelijk was, maar dit is niet de eerste keer dat het gebeurt in de sport. We zullen de internationale schaatsbond hier zeker over op het matje roepen. Dit is pure nalatigheid, sommige mensen kunnen simpelweg geen enkele vorm van verantwoording aan", foetert de minister. Wat hij daadwerkelijk met zijn officiële klacht wil bereiken is niet bekend, het is immers geen incident waar een straf voor uitgedeeld kan worden.