Atletiekkampioene positief op doping

Atlete Abeba Aregawi is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De in Ethiopië geboren Zweedse is voorlopig geschorst, zo meldt de Zweedse atletiekbond maandag. Eerder werd al bekend dat Aregawi niet naar Portland af zou reizen voor het WK indoor, om haar titel te verdedigen. Aangegeven werd daarbij dat het niet te maken had met het recente schandaal rondom mogelijke belastingfraude en liegen door de atlete om aan de Zweedse nationaliteit te komen. Dat het terugtrekken van het WK daar niks mee te maken heeft lijkt nu dus in elk geval waar te zijn.

Aregawi is de grootste ster van de Zweedse atletiek op het moment. Ze won de wereldtitel op de 1500 meter in 2013 en herhaalde dat op het WK indoor van 2014. In die twee jaren was ze dan ook duidelijk de beste 1500 meter-loopster ter wereld, maar dat stokje is inmiddels overgenomen door de Ethiopische Genzebe Dibaba. 

"We moeten dit nieuws met ongelooflijk grote teleurstelling naar buiten brengen", aldus Stefan Olsson, baas van de Zweedse atletiekbond. "We zijn volledig tegen doping en elke vorm van valsspelen, dus dit is absoluut onacceptabel", zo trapt de man een wijdopenstaande deur in. De atlete heeft om het testen van de B-staal gevraagd, iets wat maar zeer zelden een ander resultaat opleverd. Als ook de B-staal positief is zal ze naar alle waarschijnlijkheid twee jaar geschorst worden en dus de Spelen van Rio komende zomer missen.