Congo weigert Amnesty toegang

Republiek Congo heeft een medewerker van Amnesty International de toegang geweigerd en zaterdag op het vliegtuig terug naar Dakar in Senegal gezet. Volgens Amnesty had Stephen Cockburn geldige papieren en een schriftelijke bevestiging dat hij een afspraak had met onder anderen de Congolese minister van Defensie.

In het land worden in maart presidentsverkiezingen gehouden. President Denis Sassou Nguesso haalde bij een referendum vorig jaar een grote meerderheid waardoor hij zich voor een derde termijn kandidaat kan stellen. Normaal is het maximum twee termijnen.

Cockburn wilde in Congo onderzoek doen naar schending van de mensenrechten van politieke opposanten. Hij werd vrijdag na aankomst op het vliegveld van Brazzaville uit de rij bij de paspoortcontrole gehaald. Hij moest zijn paspoort inleveren en werd zaterdagochtend op een vlucht terug naar Dakar gezet. Amnesty noemt het onacceptabel dat onafhankelijk onderzoek wordt tegengehouden.

De Republiek Congo, ook wel Congo-Brazzaville ligt westelijk van het veel grotere Congo-Kinshasa; formeel de Democratische Republiek Congo. Het laatstgenoemde land is een voormalige Belgische kolonie, terwijl de Congo-Brazzaville ooit onder Frans bewind viel.

Congo weigert Amnesty toegang
Congo weigert Amnesty toegang (Foto: ANP)