Vuurbal stort in de Atlantische Oceaan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat er eerder deze maand een grote vuurbal in de Atlantische Oceaan is neergestort. Het object is neergestort op bijna 1000 kilometer ten oosten van de Braziliaanse kust en is vrijwel door niemand opgemerkt. 

Volgens NASA kwam er bij de ontploffing in de lucht boven de oceaan ongeveer net zoveel energie vrij als bij de eerste atoombom op Hiroshima in 1945. De NASA schat de hoeveelheid energie die vrij kwam op 13000 ton TNT. Men schat de diameter van de asteroïde op een kleine zeven meter die met een snelheid van zo'n 67000 kilometer per uur de atmosfeer binnen kwam. Volgens NASA gebeuren soortgelijke incidenten wel vaker en zouden vuurballen van deze afmeting boven een grote stad niet al teveel schade veroorzaken. 

Het is het opmerkelijkste incident sinds 2013 als het gaat om vuurballen. Destijds ontplofte er een asteroïde boven de Russische stad Tsjeljabinsk waarbij op grote schaal schade werd aangericht en ruim 1000 mensen gewond raakten. 

5 Maart 2016: Asteroide 2013 TX68

NASA volgt momenteel duizenden asteroïdes die in een baan rondom de aarde zweven. 1600 daarvan zijn gemarkeerd als 'potentieel gevaarlijk' voor ons. Op dit moment gaat de aandacht uit naar asteroïde 2013 TX68.  Deze is in 2013 ontdekt en zal op 5 maart langs de aarde scheren. Opmerkelijk is dat niemand precies weet hoe dicht de steen langs de aarde komt. Door de schittering van de zon zijn nauwkeurige metingen tot nu toe onmogelijk gebleven. Het kan zijn dat de asteroïde op ruim veertien miljoen kilometer langs de aarde scheert maar andere berekeningen komen uit op 'slechts' zeventienduizend kilometer. Dat is maar half zo hoog als de baan van veel geostationaire satellieten!

Pas na de passage zullen geleerden precies kunnen uitrekenen hoe dichtbij 2013 TX68 daadwerkelijk is gekomen. Volgens NASA is de kans uitgesloten dat de steen de aarde zal raken. De steen zou een diameter van ruim dertig meter hebben en is daarmee vijftig procent groter dan de asteroïde die in 2013 boven Tsjeljabinsk ontplofte. In 2017 zal 2013 TX68 opnieuw langs de aarde scheren en de kans dat hij dan de aarde raakt wordt geschat op 1 op 250 miljoen.