'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan'

Aan het wereldwijde overschot van olie en de aanhoudend lage olieprijzen komt voorlopig nog geen einde. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) begint de markt op zijn vroegst in 2017 wat meer in balans te komen, maar ook dan zijn nog geen grote prijsstijgingen te verwachten.

De denktank rekent erop dat het wereldwijde aanbod van olie komende jaren harder blijft groeien dan de mondiale vraag. In de Verenigde Staten is op korte termijn wel sprake van een terugval van de productie, maar na die tijdelijke dip zal het land naar verwachting de weg naar groei hervinden. Ook in het net van internationale sancties verloste Iran voorziet IEA komende jaren een behoorlijke productiegroei.

De kans is wel aanwezig dat de olieprijzen over een jaar of vijf opeens heel hard omhoog zullen gaan. Dit komt doordat oliemaatschappijen, vanwege het huidige extreem lage prijsniveau, fors minder geld steken in zaken als exploratie van nieuwe velden. Het uitblijven van dit soort investeringen kan op termijn gevolgen hebben voor de beschikbare olievoorraad.

Opleving

De olieprijzen lieten maandag overigens een aardige opleving zien. Een vat Brent-olie kostte rond 14.30 uur met 34,75 dollar ruim 5 procent meer dan voor het weekeinde. Die plus valt echter in het niet bij de enorme prijsdaling van de afgelopen anderhalf jaar. In de zomer van 2014 kostte een vat Brent nog ruim 115 dollar.

Dat er nu al geruime tijd sprake is van een groot overschot aan olie komt mede door het beleid van oliekartel OPEC, waarin Saudi-Arabië met afstand het machtigste land is. De Saudi's houden bewust de productie hoog om de prijzen te drukken en zo concurrenten uit te schakelen die bij zulke lage opbrengsten niet uit de kosten kunnen komen.

'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan'
'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan' (Foto: ANP)