Ongelooflijke finish Daytona 500, NASCAR-seizoen begonnen

Het NASCAR-seizoen is zondagavond zoals gewoonlijk geopend met de grootste race van het jaar: de Daytona 500. Op de vier kilometer lange Daytona International Speedway werd ruim drie uur gestreden om de meest prestigieuze NASCAR-zege en dat leverde een finish op die nu al de geschiedenisboeken in zal gaan.

De race werd gedomineerd door coureurs in een Toyota, die in totaal in 158 van de 200 ronden aan de leiding gingen. Vooral Denny Hamlin was ijzersterk en de rijder van Joe Gibbs Racing lag met 95 ronden bijna de halve race op kop. Teamgenoten Matt Kenseth en Kyle Busch zorgden met 40 en 19 ronden op kop voor een nog grotere dominantie van het team. 

Bij het ingaan van de slotronde leek een trio voor de eindzege te strijden: Kenseth op kop, met achter hem Martin Truex Jr en Kyle Busch, terwijl Hamlin op een ogenschijnlijk eenzame vierde plek lag. Vlak voor de laatste bocht van de race kreeg Hamlin echter een push van Kevin Harvick en Joey Logano achter hem, waardoor hij zich plotseling naast het leidende drietal kon positioneren.

Met een flink staaltje stalen ballen werkte Hamlin zich in de laatste bocht tussen Kenseth - die bijna de muur in vloog - en Truex door, waarna hij de leiding overnam. Truex kwam echter nog langszij, maar in de slotmeters ging Hamlin er toch weer voorbij. Hij won met 0,01 seconden, het kleinste verschil ooit in de geschiedenis van de Daytona 500. Kyle Busch werd derde, voor Harvick. Kenseth viel in een kwart ronde terug van de leiding naar plek veertien. 

De laatste ronde van de Daytona 500 2016 (Bron: YouTube)