'Overleden Russische dopingbaas zou alles onthullen'

De voormalig baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, Nikita Kamaev, was van plan alles te onthullen over het hele systeem van 'dopingbestrijding' in Rusland. Dat zegt de Ierse journalist David Walsh zaterdag op Twitter. Dat feest ging echter niet door, want Kamaev werd eerder deze week dood gevonden. Hij zou op 52-jarige leeftijd aan een hartstilstand zijn overleden.

Kamaev gaf een tijd leiding aan RUSADA, maar in de nasleep van het enorme dopingschandaal waarin de Russische sport al ruim een jaar is verwikkeld trad hij in december af. Dat deden ook vele andere topofficials, ogenschijnlijk om zo schoon schip te maken. "Twee maanden geleden waren Kamaev en ik aan het praten over een boek dat hij aan het schrijven was", zegt Walsh op Twitter.

"Hij wilde mijn hulp bij het schrijven. Hij was lang voor hij naar RUSADA ging al wetenschapper in het geheime dopinglaboratorium van Rusland. Volgens hem zou hij alles vertellen. Wat hij wist en zou openbaren zou veel controversiëler zijn dan de Duitse tv-documentaire", beweert Walsh. In de genoemde documentaire bracht journalist Hajo Seppelt het schandaal in eerste instantie aan het licht.

Topatleten vertelden op opgenomen beelden uitgebreid over hun dopinggebruik en over hoe het omzeilen van tests in zijn werk gaat. Het uiteindelijke resultaat is vooralsnog dat Rusland een atletiekschorsing heeft en mogelijk de Olympische Spelen moet missen (in de atletiek), terwijl vele Russische medaillewinnaars van de laatste jaren al dan niet met terugwerkende kracht geschorst zijn.