Koreaanse schaatsers eigenen zich massastart toe, Dul 4e

Het schaatsen op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is vrijdag afgesloten met de massastarts. Het werd een Zuid-Koreaans feestje, want zowel bij de dames als bij de heren pakte het Aziatische land het goud.

Bij de dames was het Park Ji-woo die als eerste haar schaats over de streep kreeg. De Koreaanse won daarmee haar tweede gouden medaille in het Vikingschip in Hamar, nadat ze ook de 1500 meter al won. Ze versloeg de Chinese Han Mei, die net als op de 500 en 1500 meter genoegen moest nemen met zilver achter een Zuid-Koreaanse. Ze versloeg er ook één, want Kim Min-sun, de kampioene van de 500 meter, ging met het brons aan de haal. Elisa Dul won de tussensprint, wat de Nederlandse uiteindelijk de vierde plek opleverde.

Park verslaat Han in de strijd om het goud (Foto: YIS/Jed Leicester)
Park verslaat Han in de strijd om het goud (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de heren was het Kim Min-seok die zijn tweede gouden medaille op kwam halen. Net als Park won hij eerder ook de 1500 meter al. In een spannende sprint in de massastart rekende hij af met zijn landgenoot Chung Jae-woong, die op de 500 meter brons pakte. De Noren mochten ook juichen, want Allan Dahl Johansson kreeg het brons omgehangen. De Nederlanders deden niet mee in de strijd om de prijzen: Louis Hollaar werd negende, Daan Baks dertiende.