Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië

De Britse premier David Cameron is aangekomen in Brussel om "te vechten voor Groot-Brittannië". Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie donderdag en vrijdag is het belangrijkste onderwerp een nieuwe overeenkomst uit te onderhandelen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

"We hebben belangrijk werk te doen vandaag en morgen", zei Cameron voorafgaand aan de top. Hij verwacht moeilijke gesprekken, maar met "hard werk en goede wil" is het mogelijk. "Het belangrijkste is dat we dit goed doen, dan dat we iets in de haast doen", zei hij.

Komt er een goede deal, dan zal hij het nemen. Cameron waarschuwde ook door te zeggen dat als de deal niet tegemoet komt aan de wensen van het land hij de deal niet zal nemen. Cameron wil onder meer dat het moeilijker wordt voor andere EU-burgers om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem.

De nieuwe overeenkomst moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, Brexit genaamd, vermijden. Cameron zal bij een deal vóór EU-lidmaatschap pleiten tijdens een later dit jaar te houden referendum.

Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië
Cameron: ik vecht voor Groot-Brittannië (Foto: ANP)