Betaald op menstruatieverlof

In Europa kent men het niet, of nauwelijks, maar in Aziatische landen komt het veelvuldig voor dat vrouwen recht hebben op betaald verlof zodra ze ongesteld zijn. Azïe is de koploper waar het gaat om het zogenoemde menstruatieverlof. Al sinds 1947 kunnen vrouwen in Japan aanspraak maken op het verlof.

In de Chinese provincie Anhui mogen de vrouwen sinds zondag gebruik maken van betaald verlof als ze een doktersverklaring overhandigen. In de provincies Shanxi en Hubei werd de verlofregeling al toegepast. In Zuid-Korea mogen de vrouwen sinds 2001 aanspraak maken op het verlof maar wordt dit volgens de Korea Times nauwelijks gedaan.

Lichamelijk onderzoek
In Taiwan, waar sinds 2014 gebruik mag worden gemaakt van het menstruatieverlof geldt dat de eerste dag doorbetaald wordt, bij drie vrije dagen wordt de helft van het salaris uitbetaald. In Indonesië wordt er nauwelijks aanspraak gemaakt op de twee vrije dagen, aangezien bedrijven de vrouwen eerst aan een lichamelijk onderzoek onderwerpen voor ze het verlof toekennen.

Dysmenorroe oftewel menstruatiepijn die zo heftig is dat de dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden gedaan, komt bij 10 procent van de vrouwen wereldwijd voor blijkt uit onderzoek. Daarentegen heeft 25 procent van de vrouwen nergens last van.