Biatleten grijpen voor eigen publiek net naast jeugdolympisch goud

De eerste dag van het biatlon op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer heeft twee keer net geen goud opgeleverd voor thuisland Noorwegen. Zowel bij de dames als bij de heren werd er op de sprint zilver gewonnen. 

Bij de mannen wisten slechts twee van de vijftig deelnemers zowel liggend als staand foutloos te schieten. Emilien Claude uit Frankrijk deed dat en met een redelijke tijd op de langlaufski's bracht hem dat het goud. Claude werd op de hielen gezeten door de Noor Sivert Guttorm Bakken, die echter in beide schietbeurten één doel miste. Doordat hij op de ski's erg snel was eindigde hij toch maar zeven seconden achter Claude. Egor Tutmin uit Rusland leek het hele veld weg te blazen, tot hij twee keer miste bij het staand schieten en op 18 seconden genoegen moest nemen met het brons.

Hét typische biatlonbeeld: Emilien Claude stort zich in de sneeuw na afloop van zijn, zo bleek, gouden race (Foto: YIS/Jed Leicester)
Hét typische biatlonbeeld: Emilien Claude stort zich in de sneeuw na afloop van zijn, zo bleek, gouden race (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de dames ging het goud naar Duitsland en wel dankzij Juliane Frühwirt. Ook zij wist als een van de weinigen foutloos te schieten en daardoor kon ze thuisfavoriete Marthe Krakstad Johansen ruim vijf seconden voorblijven. Het Kazachse toptalent Arina Pantova maakte grote indruk met haar snelheid. Ze schoot er twee keer naast, maar eindigde toch op slechts 17 seconden met het brons.