Tweede titel oppermachtige Ter Mors bij WK afstanden

Jorien Ter Mors heeft bij het WK afstanden haar tweede wereldtitel gepakt. Nadat ze vrijdag het beste was op de 1000 meter en gisteren vierde werd op de 500 meter, pakte ze nu goud op de 1500 meter. Net als op de 1000 meter werd ze op het podium geflankeerd door Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe. 

Ter Mors moest als eerste op het ijs en zette met haar 1.53,92 een tijd neer waar iedereen haar tanden op stuk beet. De race van de olympisch kampioene kende weinig verval en daar kon geen andere schaatsster aan tippen. Ireen Wüst kwam in de tweede rit in actie en verloor al twee seconden. Uiteindelijk werd de voormalig olympisch kampioene (2010) daar vierde mee.

Daarna begon het lange wachten voor Ter Mors, die niemand in de buurt zag komen tot de voorlaatste rit. Toen kwamen Bowe en Richardson-Bergsma op het ijs. Die waren lange tijd sneller dan Ter Mors, maar op de 1100 meter doorkomst werd al duidelijk dat het onmogelijk zou worden om voor Ter Mors te blijven. Uiteindelijk gaf Richardson-Bergsma 0,75 toe op Ter Mors. Bowe stond op ruim een seconde derde en moest afwachten wat Marrit Leenstra en Martina Sablikova deden in de slotrit. Maar die twee dames bleven buiten de buurt van het podium en finishte op respectievelijk de zesde en vijfde plaats.

Voor Ter Mors zal nu het nadenken gaan beginnen richting de Olympische Spelen van 2018. Ze wil dit weer gaan combineren met het shorttrack, maar ze kan op bijna elke afstand op de langebaan een medaille pakken. Eerst zal ze later dit seizoen nog in actie komen op het WK sprint, dat in Seoul wordt verreden.