Onrust in Schilderswijk; zes aanhoudingen

In de Haagse Schilderswijk is sprake van een onrustige, gespannen situatie waarbij veel politie op de been is. Twitteraars melden dat boze jongeren met vuurwerk gooien. Ook zijn winkelruiten ingegooid en was de kreet 'Allah akbar' te horen.

Boze jongeren zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanhouding van een 15-jarig moslimmeisje, vorige week. Het meisje zou 'zonder aanleiding' zijn opgepakt. Vandaag werd echter duidelijk dat de politie in opdracht van het Openbaar Ministerie ingreep met de bedoeling om de uitreis van een jongere naar Syrië te voorkomen.

Verzetsbeweging Movement X had echter een protestactie aangekondigd en daar is gehoor aan gegeven. Twitteraars melden dat groepen jongeren zich verzamelen bij het Hobbemaplein. Ook rondom het politiebureau aan de Heemstraat zou het onrustig zijn. Jongeren zouden met stenen hebben gegooid naar agenten. Inmiddels is de ME te paard gearriveerd.

In juli was het dagenlang onrustig in de Schilderswijk door rellende jongeren. Dat was kort nadat de Arubaan Mitch Henriquez om het leven kwam als gevolg van politiegeweld.

Update 18.47 uur
Volgens Twitteraars, onder wie verslaggever Alexander Bakker van De Telegraaf, zou het vooral gaan om kinderen die met stenen gooiden. Op alle hoeken van het Hobbemaplein staan ME-busjes en de kinderen worden naar huis gestuurd. 'Waar zijn de ouders?', vraagt de journalist zich af.

Update 21.55 uur
De Haagse politie meldt dat er zes aanhoudingen zijn verricht na een oproep om te demonstreren op de Hoefkade. De burgemeester stond die locatie niet toe. Het Huygenspark werd als alternatief geboden, maar tot een daadwerkelijke demonstratie kwam het daar niet.

Wel verzamelden zich tientallen personen op de Hoefkade en op het Hobbemaplein. De politie verzocht iedereen die locaties te verlaten. Drie mannen (25, 29 en 30 jaar) zijn aangehouden omdat ze geen gehoor gaven aan dat bevel. Nabij het Hobbemaplein werden drie jongens van 14 jaar aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Het trio gooide stenen naar een voorbijrijdende tram en gooide een ruit van een abri in.

De politie meldt verder nog dat er direct na de aankondiging van de demonstratie werd gezorgd voor 'verbinding in de wijk'. Wijkagenten gingen in gesprek met de wijkbewoners en legden de situatie uit. Ook bezocht de politie de diverse moskeeën en gingen buurtvaders de straat op om in gesprek te gaan met jongeren.