Southampton drukt Swansea verder in de problemen, Stoke wint en ziet Afellay uitblinken

Southampton heeft opnieuw drie punten gepakt in de Premier League. Het elftal van Ronald Koeman vergrootte in het Liberty Stadium de problemen voor Swansea City. Het werd 0-1.

De eerste goede mogelijkheid was na zes minuten voor Graziano Pellè, die met een volley het doel van Swansea City onder vuur nam. Doelman Lukasz Fabianski stond echter op de goede plek. José Fonte was even later ook gevaarlijk, maar de aanvoerder miste het doel maar net met een kopbal.

Bij de thuisploeg kwam het grootste gevaar voor de pauze van Gylfi Sigurdsson. De IJslander had zijn vizier bij twee schietkansen echter niet op scherp staan. In de slotfase van de eerste helft voorkwam Fabianski dat Southampton met 0-1 ging rusten. Shane Long kopte namelijk recht tegen de Poolse keeper op.

In de tweede helft dacht Pellè het team van Ronald Koeman op voorsprong te zetten, maar teamgenoot Fonte maakte een overtreding op Fabianski. Na 70 minuten was het dan toch raak. James Ward-Prowse legde de bal op het hoofd van Long, die de bezoekers aan de leiding bracht.

Southampton, waar Jordy Clasie en Virgil van Dijk de hele wedstrijd speelden, klimt daardoor voorlopig naar de zesde plaats in de Premier League. Voor Swansea City komt de degradatiezone ondertussen steeds dichterbij. The Swans staan nu nog maar vier punten boven de streep.

Stoke City heeft met fraaie goals de uitwedstrijd van Bournemouth gewonnen. Aan de hand van Ibrahim Afellay werd de promovendus met 1-3 aan de kant gezet.

Bournemouth begon uitstekend aan de wedstrijd en jaagde Stoke over het hele veld. Maar door het voetballend vernuft van Xherdan Shaqiri, konden alle plannen van de promovendus na krap tien minuten de prullenbak in. De Zwitserse Albanees probeerde Jonathan Walters te bereiken met een crosspass, maar zag de bal weggewerkt worden. Omdat dit niet goed gebeurde kon Gilbert Imbula de bal oppikken en het leder achter goalie Artur Boruc volleren: 0-1.

Een prachtige steekbal van Afellay op Shaqiri in de 37e minuut, leek door die laatste bijna achter de doelman worden geschoten. De inzet van de rechtsbuiten week op het allerlaatste moment af, waardoor Boruc opgelucht adem kon halen. Vijf minuten na de rust wist Afellay zijn goede optreden bekronen. Walters speelde de Oranje international vrij, waarna de middenvelder op de rand van het strafschopgebied Boruc passeerde: 0-2. Joselu zorgde drie minuten daarna ook nog eens voor de 0-3.

De aansluitingstreffer van Matt Ritchie leek daarna nog Bournemouth de hoop te geven op een goed resultaat. Maar ondanks kansen voor Joshua King en Benikf Afobe, zat er niet meer in voor de thuisclub.