Vluchtelinge (17) wil van opblaasboot naar Olympische Spelen

In 2012 deed de destijds 14-jarige zwemster Yusra Mardini namens Syrië mee aan het WK kortebaan in Istanbul. Ze eindigde er in de achterhoede op de 200 en 400 meter vrije slag, maar haar zwemkwaliteiten bleken een paar jaar later meer op te leveren dan een plekje op een WK.

Vorig jaar vluchte Yusra samen met haar oudere zus Sarah weg uit het door oorlog verscheurde Syrië, waarna ze in augustus in het Turkse Izmir op een opblaasbootje stapten. De twee zussen waren de enigen van de ruim twintig mensen in het bootje die konden zwemmen en dat bleek maar goed ook. De boel stopte ermee terwijl Lesbos nog wel een eindje weg was: Yusra en haar zus sprongen in het water en duwden de boot al trappend naar de kust.

Hierna werd de bekende reis richting Duitsland gemaakt, waar ze ruim een maand na vertrek dan uiteindelijk in Berlijn aankwamen. In het opvangcentrum aldaar werd een ieder naar diens kwaliteiten gevraagd: 'zwemmen', zo gaven Sarah en Yusra op. Ze werden in contact gebracht bij Wasserfreunde Spandau 04, de bekende Berlijnse zwemclub van coach Sven Spannekrebs.

De zussen trainen nu dagelijks op professionele wijze in een zwembad gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936, het paradepaardje van het irritante ventje met zijn kleine snorretje die weinig had tegen bepaalde andere rassen, zo lang ze maar dood waren. 

Het doel van Yusra is om zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te plaatsen, die komende zomer gehouden worden. Nu ze beter traint dan ooit zou dat best mogelijk zijn, maar er kleeft toch een probleem aan: onder welke vlag moet ze uitkomen? Ze wil in Duitsland asiel aanvragen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat ze voor Duitsland uit kan komen, terwijl uitkomen voor Syrië door de lokale problemen ook geen optie is. 

Het Internationaal Olympisch Comité werkt er hard aan om uit te zoeken welke vluchtelingen zich voor de Spelen zouden plaatsen in een normale situatie - waarin een ieder gewoon zonder problemen voor zijn of haar land uit had kunnen komen. Een pot van twee miljoen euro moet 'vluchtelingatleten' hierbij ondersteunen, met hulp van Nationale Olympische Comité's. Dertien NOC's hebben inmiddels een deel van het geld ontvangen om dit soort sporters te ondersteunen, zoals Oostenrijk, België, Bulgarije en Slovenië. 

"We zijn blij met de steun van het IOC, waardoor Yusra een kans heeft haar olympische droom te verwezenlijken", zegt Michael Vesper van het Duits Olympisch Comité. "Daarnaast zijn we erg dankbaar dat Wasserfreunde Spandau 04 haar en haar zus zonder enige twijfel bij wilden staan." Volgens collega Michael Schirp hoeft de zwemster niet de enige te zijn: "Misschien vinden we nog wel twee of drie Yusra's, maar dat is het punt niet. Het punt is dat deze mensen een gezicht kunnen geven aan de anonimiteit van hun landgenoten."