Jeugdspelen: Eerste Nederlanders komen in actie

De Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer zijn geopend en dus is het tijd om écht te beginnen. Op vrijdag waren er al wel een aantal wedstrijden in het curling en ijshockey, maar zaterdag gaan we echt van start, inclusief Nederlandse deelname.

De eerste medailles van Lillehammer 2016 worden vanaf 10.30 uur verdeeld op de skipiste van Hafjell, waar 45 dames op de super-G zullen strijden. Noors succes ligt in het verschiet, want Kristiane Bekkestad zou wel eens dé topfavoriete kunnen zijn. Namens Nederland doet Claire Tan mee, maar zij moet het meer van de technische onderdelen slalom en reuzenslalom hebben. Let overigens ook op Sabrina Simader. De in Duitsland woonachtige en vloeiend Duits sprekende skiester komt uit voor haar land van herkomst, Kenia, en zou wel eens voor een exotische verrassing kunnen zorgen.

Om dezelfde tijd begint in het Vikingskipet in Hamar het schaatstoernooi met de eerste 500 meter bij de dames. Elisa Dul en Isabelle van Elst vertegenwoordigen Nederland. Vooral laatstgenoemde zou met de Chinese dames moeten kunnen strijden om zilver en brons; goud lijkt normaal gesproken voor de Zuid-Koreaanse World Cup-schaatster Kim Min-sun te zijn. De mannen komen daarna, met Louis Hollaar en Daan Baks voor Nederland. Let hier op toptalent Li Yanzhe uit China, die dit jaar al serieuze tijden liet noteren op de Chinese Winterspelen. Even na het middaguur wordt er weer geschaatst in Hamar. De tweede omlopen op de 500 meter staan dan op het programma en dus worden de medailles beslist.

De vlam is aan, de Spelen zijn begonnen (Foto: Getty)

Om 12.00 uur gaan we terug naar Hafjell voor de super-G bij de jongens, waar Djordy Schaaf als 54e van de 56 skiërs naar beneden gaat. Een medaille lijkt ook voor hem flink te hoog gegrepen, daarvoor kijken we naar de Oostenrijkers. Manuel Traninger is hét talent in het Alpenland, Moritz Opetnik moet hem uitdagen. Ook hier zou een exotische verrassing mogelijk zijn: de Braziliaan Michel Macedo maakte in de interne kwalificatie korte metten met de in Zweden woonachtige Guilherme Grahn en is dusdanig goed bezig dat de top-10 tot de reeële mogelijkheden behoort.

Om 13.00 uur is het op naar de Kristins Hall in Lillehammer, want we gaan ijshockeyen en wel voor de Skill's Challenge. In drie dagen tijd worden zes onderdelen afgewerkt en vandaag beginnen we met het onderdeel Fastest Lap, om 14.30 uur gevolgd door Shooting Accuracy - de namen spreken voor zich, snel schaatsen en goed schieten. Het kent een knock-outsysteem met in totaal zestien deelnemers. Bij de jongens begint Ties van Soest in de Fastest Lap tegen de Duitser Erik Betztold, terwijl hij bij het schieten tegenover thuisfavoriet Sander Dilling Hurrod staat. Bij de dames begint Maree Dijkema tegen de Noorse Millie Rose Sirum, terwijl ze in de Shooting Accuracy in de eerste ronde tegen Madison Poole uit Australië speelt.

Voorlopig lijkt het erop dat er één officiële livestream zal zijn vandaag. Liefhebbers kunnen in onderstaande video vanaf 09.30 uur kijken naar de kwalificaties en knock-outfase van de sprints bij het langlaufen.

(Bron: YouTube)