Mongoolse langlaufer op Jeugdspelen: "Geen vlees, veel wortels"

Mongolië is niet bepaald hét topland in het internationale langlaufen, maar dat kan Ochirsukh Adiyabaatar weinig schelen. De 17-jarige Mongoliër staat zaterdagochtend in Lillehammer aan de start van de kwalificaties voor de sprint op de Jeugd Olympische Winterspelen. Een bijzondere keuze voor iemand uit het land waar basketbal, krachtsporten en paardenrijden de sportwereld domineren.

"Mijn vrienden op school vinden alleen basketbal leuk, maar zijn nieuwsgierig naar wat ik nou met ski's moet", zegt Adiyabaatar. "Mijn moeder langlaufde en moedigde mij aan om het ook te doen. Gelukkig maar, want ik hou ervan en ik kan de wereld rondreizen."

Trainen is lastig voor hem en hij had toestemming nodig van zijn school om naar Noorwegen af te mogen reizen. "Ik woon in Erdenet, de derde stad van Mongolië, en daar is geen sneeuw. Om dat mogelijk te kunnen vinden moet ik 240 kilometer reizen, naar hoofdstad Ulaanbaatar. Daarbuiten moet ik vooral hardlopen, wat me wel fit houdt, maar wat techniek betreft weinig aan langlaufen toevoegt. Ik kan wel goed hardlopen trouwens en heb al een bronzen medaille gewonnen in een nationale wedstrijd", zegt hij trots.

Het parcours in Lillehammer was ook wel andere koek dan hij gewend is. "Waar ik train in Mongolië is het redelijk vlak en de klimmetjes zijn niet steil. Hier in Lillehammer is het erg heuvelachtig en steil, dat vind ik wel lastig. Op dag één ben ik hier vaak gevallen, omdat het zo moeilijk was mijn balans te bewaren. Lange, sterke atleten zijn hier in het voordeel en ik ben niet zo lang. Daarom moet ik nog erg hard trainen om goed mee te kunnen doen."

Adiyabaatar is er trots op dat hij mee mag doen, terecht natuurlijk. "Ik vertegenwoordig Mongolië hier in het langlaufen, maar ik vertegenwoordig het langlaufen ook in Mongolië. Meer mensen raken erin geïnteresseerd en willen het leren."

Het team bestaat in Lillehammer slechts uit twee sporters, twee begeleiders en iemand van de nationale bond. Adiyabaatar heeft in elk geval de tijd van zijn leven. "Het is geweldig, het atletendorp is fantastisch en ik heb al allemaal vrienden gemaakt. Mijn vrienden thuis zijn zo enthousiast dat ik de wereld zie en vragen me om foto's te maken, want de meesten van hen zijn nog nooit buiten Mongolië geweest."

De Noorse eetgewoonten vormen een klein probleempje, maar daar komt Adiyabaatar wel overheen. "Ze eten hier heel veel vlees...maar goed, dat doen Mongoliërs eigenlijk ook. Ik moet veel eten, maar ik probeer vlees te vermijden, want ik denk dat het slecht voor je kan zijn. Ik blijk wel bij groenten als trainingsvoeding, vooral op wortels ben ik dol."

Zaterdagochtend start Adiyabaatar even na 10.00 in de kwalificatie van de sprint in Lillehammer. De wedstrijd zal via deze officiële stream live te kijken zijn. Om mee te praten over de Jeugd OS ben je in het speciale forumtopic natuurlijk ook van harte welkom.