Politiek asiel voor 'vermiste' Oegandese rugbyers

Twee Oegandese rugbyers hebben in Groot-Brittannië politiek asiel gekregen. Benon Kizza en Philip Pariyo deden in de zomer van 2014 in Glasgow mee aan de Commonwealth Games, maar verdwenen na afloop van het rugbytoernooi aldaar. 

Er doken berichten op dat het duo in het kleine Cumbernauld gezien was, waar ze auto's aan het wassen zouden zijn. Later bleek dat ze in een hostel voor asielzoekers woonden in Cardiff. Hun locatie werd pas bekender nadat ze in de hoofdstad van Wales begonnen te spelen bij St. Peters RFC. 

"Ze hebben politiek asiel gekregen", vertelde Joe Sweeney, voorzitter van St. Peters, tegenover de South Wales Evening Post"Daardoor kunnen ze nu doen wat ze graag willen, rugby spelen. Ze spelen nog altijd voor ons en ze hebben ook allebei een baan. Philip wast auto's en Benon werkt in de bouw", legt Sweeney uit. 

De Oegandese rugbybond is overigens begrijpelijk niet blij met de beslissing van Kizza en Pariyo om in Groot-Brittannië te blijven na de Commonwealth Games. "Ze hebben ons vooraf niks laten weten", aldus Yayiro Kasassa van de bond. "We kunnen er echter niks aan veranderen en als ze doorgaan met de sport kunnen wij hen alleen maar het allerbeste wensen", toont hij zich sportief. 

"Toch willen we kijken wat we kunnen doen om zoiets in de toekomst te vermijden. Voor deze twee spelers geldt dat Oeganda nog altijd hun thuisland is en ze zijn dan ook van harte welkom om terug te keren, mochten ze dat willen. We moeten dan wel eens om de tafel zitten over hoe dit allemaal gelopen is."