Bedenkingen Duitsers en Britten bij wapenstilstand Syrië

Duitsland en Groot-Brittannië hebben al kanttekeningen geplaatst bij de overeenkomst voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Syrië die vrijdagochtend bij de veiligheidsconferentie in München werd getekend. Zeventien landen, waaronder ook grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland, hebben hun handtekening eronder gezet.

Het geweld moet geleidelijk stoppen en binnen een week zijn beëindigd. Aanvallen op Islamitische Staat en andere terroristische organisaties gaan wel door.

Behalve de geleidelijke beëindiging van de vijandelijkheden moet er snel humanitaire hulp op gang komen in het door oorlog verscheurde land. Daarna kunnen vredesonderhandelingen in Genève worden hervat, zo hebben de landen afgesproken.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wordt de komende dagen pas duidelijk of er echt sprake is van een doorbraak. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond maakte een voorbehoud. Hij zei dat het akkoord enkel kans van slagen heeft als Rusland stopt met bombardementen. 'Maar als het plan volledig en zoals afgesproken wordt uitgevoerd, dan is het een belangrijke stap richting het onderbreken van het moorden en lijden in Syrië.'

Volgens zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry zijn er beloftes op papier gezet, maar is de echte test of alle partijen deze afspraken ook eerbiedigen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die voorstelde om het staakt-het-vuren per 1 maart te laten ingaan, zei na de conferentie in München dat het stoppen van het geweld in Syrië 'moeilijk' zal worden.

München: akkoord over staakt-het-vuren Syrië
Bedenkingen Duitsers en Britten bij wapenstilstand Syrië (Foto: ANP)