Vijf landen pakken eerste tickets voor Spelen Rio

In twee dagen tijd hebben maar liefst vijf landen hun eerste olympische tickets voor de Spelen van Rio de Janeiro binnengesleept. In het Marokkaanse Agadir stond het Afrikaans kwalificatietoernooi in het taekwondo op het programma en dat leverde de eerste tickets op voor de vijf landen. Er zijn nu nog 49 van de ruim tweehonderd landen die een klein half jaar voor de Spelen nog in geen enkele sport een startbewijs hebben.

Bij de mannen tot 58 kilogram leek Marumo Moloisane uit Lesotho met een schitterende stijl af te stevenen op een olympisch ticket. In de halve finale werd hij echter verslagen door de Marokkaan Omar Hajjami, die van geluk een paar rondjes door de arena rende - het bereiken van de finale betekende immers een olympisch ticket. Dat lukte in die klasse ook Yousef Shriha uit Libië, waarmee hij zijn land het eerste ticket schonk.

In de klasse tot 68 kilogram greep David Boui uit de Centraal-Afrikaanse Republiek net naast het eerste ticket voor zijn land en dus zijn tweede opeenvolgende Spelen. De mannen tot 80 kilogram kenden een heuse wereldtopper, Ismaël Coulibaly uit Mali. Ook dat land had nog geen startbewijs voor Rio, maar de winnaar van WK-brons in 2011 en 2015 bracht daar met een finaleplaats verandering in. 

De zwaarste klasse, boven 80 kilogram, leverde een daverende sensatie op. Firmin Zokou uit Ivoorkust won vorig jaar zilver op het WK, maar kreeg te maken met de grootste verrassing van het toernooi. Abdoul Razak Issoufou uit Niger schakelde in de eerste ronde tweevoudig wereldkampioen Dada Modibo Keïta uit Mali uit en rekende in de halve finale af met Zokou. Hij bracht Niger daarmee definitief in het rijtje landen met startbewijzen voor de Spelen in Rio.

Bij de vrouwen tot 49 kilogram werden beide tickets gewonnen door een nog niet geplaatst land. Maria Andrade uit de Kaapverdische Eilanden stuntte door de Tunesische subtopper Fadia Farhani uit het toernooi te knikkeren. Rosa Keleku uit de Democratische Republiek Congo versloeg de Ethiopische Nardos Chifra in de halve finale en mocht ook haar olympische koffers pakken.