IJshockeyers onderuit in olympische kwalificatie

De Nederlandse ijshockeyers hebben hun eerste wedstrijd op het olympisch pre-kwalificatietoernooi verloren. In Cortina d'Ampezzo ging de Nederlandse ploeg in het Olympisch Stadion nipt voor de bijl tegen Groot-Brittannië: 5-6.

Nederland kwam al snel op voorsprong in het duel dankzij Ronald Wurm, die scoorde tijdens de eerste powerplay. Tegen het einde van de eerste periode stond het echter 2-1 voor de op voorhand favoriete Britten. Die scoorden daarna ook nog de 3-1, maar Nederland kwam dankzij goals van Kevin Bruijsten en Maarten Brekelmans weer op gelijke hoogte.

De Britten kwamen in de tweede periode opnieuw op voorsprong, waarna Mitch Bruijsten de boel vroeg in het derde bedrijf gelijktrok. Nederland keek na een goal van Colin Shields opnieuw tegen een achterstand aan, 5-4 dit keer, maar dankzij Diederik Hagemeijer kwam Oranje weer terug. Dat was wel de laatste keer, want nog een Britse goal bleek niet meer goed te maken en dus werd de wedstrijd op 6-5 beslist.

Nederland speelt zaterdag tegen de favoriet in het toernooi: thuisland Italië. Zondag wacht de wedstrijd tegen Servië, wat op papier gewonnen moet kunnen worden. Alleen de winnaar van het vierlandentoernooi mag naar één van de laatste drie olympische kwalificatietoernooien, waar dan ook de winnaar naar de Spelen van 2018 mag. Negen van de twaalf plekken op het mannenijshockeytoernooi in Pyeongyang zijn al vergeven.