Wüst mist wereldtitel op acht honderdste

Ireen Wüst is bij de wereldkampioenschappen afstanden in het Russische Kolomna er net niet in geslaagd om haar derde wereldtitel te pakken op de drie kilometer. De 29-jarige Brabantse eindigde net als vorig jaar achter de Tsjechische Martina Sablikova. Antoinette de Jong eindigde bij haar debuut op het WK afstanden meteen op het podium als derde.

Wüst en De Jong kwamen vanwege hun mindere prestaties in het voorseizoen al vroeg in actie. De Jong zette met 4.04,25 meteen de toon. In de rit daarna was het Wüst die in 4.03,13 ruim een seconde sneller was dan haar teamgenote. Daarna kon het lange wachten voor de twee Nederlandse toppers beginnen.

Als eerste was het Claudia Pechstein die een gooi deed naar de de tijden van de twee Nederlandsen. De wereldkampioene van 2003 kon met 4.05,09 echter niet aan de tijd van de oranjevrouwen komen en eindigde op de vierde plaats. Wat Pechstein niet lukte, lukte Sablikova wel. De drievoudig wereldkampioene had het erg lastig met de tijd van Wüst, maar wist toch door een betere slotronde 0,08 seconde voor de Nederlandse te eindigen. Nog nooit waren de verschillen zo klein tijdens een wereldkampioenschap.

Voor Wüst was de tweede plek een grote opsteker. De olympisch kampioene miste door een blessure het hele voorseizoen en is nog altijd niet terug op haar oude niveau. Het kleine verschil met Sablikova zal haar waarschijnlijk veel zelfvertrouwen geven voor de 1500 meter die zondag op het programma staat.