Amsterdamse beurs donkerrood

De Amsterdamse beurs stond donderdag diep in het rood. Ook de andere graadmeters in Europa tekenden grote verliezen op. Economische zorgen voerden de boventoon op de beursvloeren, waar aandelen van financiële instellingen zware klappen kregen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 11.25 uur 3,2 procent lager op 382,05 punten, rond het laagste niveau sinds oktober 2014. De MidKap zakte 2,7 procent tot 589,39 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 2,6 procent en 3,6 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,7 procent tot 26,71 dollar per vat. Brent daalde 1,3 procent tot 30,44 dollar.

In Amsterdam was verzekeraar Delta Lloyd met een min van ruim 8 procent de sterkste daler in de AEX. Branchegenoot Aegon verloor 6,3 procent en ING zakte 6 procent in de hoofdindex. Ook Altice (min 6,3 procent) en ArcelorMittal (min 5,7 procent) waren bij de belangrijkste verliezers.

Fed

De grote koersverliezen bij de banken en verzekeraars worden onder meer veroorzaakt door zorgen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. President Janet Yellen zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk zijn invloed gaat hebben op het rentebeleid van de Fed. Ze hield vast aan de voorspelling dat deze zal worden verhoogd, maar mogelijk in een ander tempo. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.

Ook elders in Europa gingen bankaandelen fors naar beneden. Société Générale, dat met jaarcijfers naar buiten kwam, noteerde een min van ruim 14 procent in Parijs. BNP Paribas, Crédit Agricole en verzekeraar Axa zakten tot 7 procent. In Duitsland ging Allianz 4,6 procent omlaag, en Deutsche Bank 6,8 procent.

Aperam was op het Damrak een van de weinige stijgers, en de enige van de middelgrote fondsen. Het roestvrijstaalconcern gaf bij zijn jaarcijfers aan positief te zijn over de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2016. Het voormalige onderdeel van staalgigant ArcelorMittal steeg 0,3 procent.

Euro

SBM Offshore, dat met een min van 10 procent de grootste daler was in de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar. Het bedrijf zag vorig jaar de winst fors kelderen, maar stelde wel voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

De euro noteerde 1,1327 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Amsterdamse beurs donkerrood
Amsterdamse beurs donkerrood (Foto: ANP)