'Kenia trekt zich terug van Spelen als zika te erg wordt'

Als het zikavirus in Brazilië te gevaarlijk wordt zal Kenia komende zomer niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat zegt de legendarische oud-atleet Kip Keino, tegenwoordig voorzitter van het Keniaans Olympisch Comité, tegenover Keniaanse media.

"We zullen tot het laatst wachten", zegt Keino. "We vertrouwen op het advies dat we krijgen van gezondheidsorganisaties in Rio om op basis daarvan een goede beslissing te kunnen maken. Als het virus ernstig blijkt gaan we niet naar de Spelen. We willen onze jonge sporters daar niet aan blootstellen, want de gezondheid van onze mensen is belangrijker dan de Spelen", aldus de tweevoudig olympisch kampioen. "Als het echter niet al te gevaarlijk blijkt zullen we wel gewoon naar de Spelen gaan."

Veel Keniaanse sporters zijn overigens totaal niet op de hoogte over het virus. Ze zijn op het moment druk met trainingskampen en hebben weinig aandacht voor het nieuws. "Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit van gehoord, ik zou me er wat in moeten verdiepen", zegt steeplechasegrootheid Ezekiel Kemboi, tevens de atletenvertegenwoordiger bij wereldatletiekbond IAAF. 

De organisatie van de Spelen is al weken bezig om alle locaties uit te kammen en te ontdoen van mogelijke broedplaatsen voor de muggen die het virus verspreiden. Er wordt gesproken over het uitstellen van de Spelen, hoewel dat vooralsnog totaal geen reeële optie lijkt te zijn.