Iran: "Vrouwen mogen naar beachvolleybal komen kijken"

Van 14 tot en met 19 februari wordt op het Iraanse Kish-eiland een beachvolleybaltoernooi uit de FIVB World Tour gespeeld. Niet heel opvallend, ware het niet dat Iraanse vrouwen officieel nog altijd niet bij bepaalde sportwedstrijden mogen kijken. De organisatie van het evenement heeft echter beloofd dat er een uitzondering gemaakt wordt en dat ook vrouwen welkom zijn om te komen kijken.

Het was een van de voorwaarden die door wereldvolleybalbond FIVB gesteld werden om het toernooi te mogen organiseren. Na lang onderhandelen is het de organisatie eindelijk gelukt om de belofte te kunnen doen aan de FIVB. "We hebben de bevestiging gekregen dat mensen van alle leeftijden en geslachten welkom zijn om het toernooi bij te wonen", aldus woordvoerder Richard Baker tegenover insidethegames"Hieronder vallen dus ook gezinnen en, inderdaad, vrouwen."

Vrouwen mochten in het Aziatische land al bijna drie decennia niet bij voetbalwedstrijden kijken en in 2012 werd die regel uitgebreid met volleybalwedstrijden. Het leverde een internationaal schandaal op toen de Britse Ghonchech Ghavami in 2014 gearresteerd werd voor de grove misdaad van het bijwonen van een wedstrijd, ook wel 'propaganda tegen het regime' genoemd. Ze bracht 151 dagen door in de beruchte Elvingevangenis in Teheran, waarna de aanklacht eindelijk ingetrokken werd.

De FIVB hoopt dat het toewijzen van het toernooi aan Iran, in november vorig jaar, helpt bij het opheffen van het verbod voor vrouwen om volleybalwedstrijden bij te wonen. "Dit is een belangrijke stap", aldus Baker. "We zijn nu in onderhandeling om vrouwen ook toe te laten tot de World League", zegt hij over belangrijke wedstrijden die in juni in Teheran gehouden worden. Het doel is om het verbod geheel opgeheven te zien voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen. 

Aan het toernooi zelf doen komende week overigens alleen mannen mee, maar dat is op de World Tour geen al te bijzondere situatie.