Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft een 2-1 zege geboekt in het Eredivisieduel tegen Feyenoord. In een boeiende klassieker kwam Feyenoord via Toornstra op voorsprong, maar won Ajax alsnog door doelpunten van Younes en Bazoer. Ajax staat door de zege in ieder geval een paar uur bovenaan, terwijl Feyenoord vandaag naar plek vijf kan zakken.

In een boeiende eerste helft kreeg Ajax al snel te maken met enkele tegenslagen. Na een vroege gele kaart van Schöne en een vroege wissel van Riedewald stond na een klein kwartier ook al een 0-1 achterstand op het bord. Toornstra en Basacikoglu wisten met zijn tweeën het  op veel posities gewijzigde Ajax-verdediging ontzettend lastig te maken, waarna het schot van Toornstra niet door keeper Cillessen kon worden.

Toornstra schoot Feyenoord al vroeg op voorsprong (PROSHOTS/ Stanley Gontha)

Daarna volgde een fase met veel kansen over en weer en zelfs een snelle gelijkmaker. Younes rondde een individuele actie knap af via de binnenkant van de paal. Daarna had Ajax zelfs een beste kans op de 2-1, toen El Ghazi een slechte terugspeelbal van Botteghin onderschepte. Hij had echter teveel tijd nodig en Vermeer wist hem de bal nog  op tijd te ontfutselen. Aan de andere kant wist Schöne een kopbal van de lijn af te halen en redde Cillessen tot twee keer toe op een mogelijkheid van Vilhena.

In het eerste deel van de tweede helft was stukken minder interessant dan de eerste helft. Het tempo lag lager en Feyenoord groef zich steeds verder in. Ajax creëerde enkele kansjes, maar echte mogelijkheden waren er net te noteren. Na twintig minuten haalde Bazoer dan maar eens uit van twintig meter en zijn bal vloog in de rechter kruising, wat Ajax een voorsprong opleverde.

Bazoer (links) schoot Ajax met een pegel in de kruising naar de zege. (PROSHOTS/Bonestroo)
Bazoer (links) schoot Ajax met een pegel in de kruising naar de zege. (PROSHOTS/Ronald Boonsterlo)

Nog geen drie minuten later had Gudelj de klassieker moeten beslissen. Ajax kreeg een strafschop nadat Vermeer Klaassen neerhaalde. De middenvelder van Ajax faalde echter hopeloos en schoot hem ver over. Daarna ging het tempo in het duel weer omhoog, maar kwalitatief haalde de wedstrijd het niveau van de eerste helft niet meer.

Feyenoord zette nog wel aan en Ajax loerde op een counter, daarbij was de thuisploeg wel  gevaarlijker, maar miste het voorin de scherpte. Mede daardoor bleef het wel spannend tot de laatste minuut, maar de gelijkmaker hing eigenlijk nooit in de lucht. Hierdoor wist Ajax weer eens een zege te pakken na twee gelijke spelen, terwijl Feyenoord tegen de zesde opeenvolgende nederlaag in de competitie aanliep.