Twintig aanhoudingen rond Pegida-demonstratie

Rond de demonstratie die de Pegidabeweging zaterdag in Amsterdam heeft gehouden zijn zo'n twintig betogers opgepakt. Er waren vooral veel tegendemonstranten op de been, onder hen zijn de meeste aanhoudingen verricht. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan zaterdagavond bekendgemaakt. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Aan de Pegida-demonstratie "tegen de islamisering van Europa" en tegen vluchtelingen namen ongeveer zeventig mensen deel. Bij de tegendemonstratie van de SP bij de Dokwerker waren enkele honderden mensen aanwezig. Op en rond de Amsterdamse Blauwbrug moest de politie enkele keren in actie komen om Pegida-demonstranten te beschermen en een confrontatie met tegenbetogers te voorkomen.

Tegen 16.00 uur riep de organisator van de Pegida-demonstratie de deelnemers op om rustig naar huis te gaan. "Ze zijn met het oog op hun eigen veiligheid en mogelijke verstoringen van de openbare orde met bussen naar een station vervoerd, waarvandaan ze zelfstandig verder konden reizen", aldus een verklaring van de autoriteiten.

Voorafgaand aan de demonstratie werd een verdacht pakketje ontdekt op de plek waar Pegida de betoging zou houden. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het een paar uur later ontmanteld. Daarna werd het plein voor het gemeentehuis weer vrijgegeven voor het publiek. "Het pakket was bedrieglijk echt, maar bleek vuurwerk te bevatten."

Twintig aanhoudingen rond Pegida-demonstratie
Twintig aanhoudingen rond Pegida-demonstratie (Foto: ANP)