Gouden dag voor Italiaanse biatleten

De Italiaanse biatlonploeg heeft zaterdag dubbel succes gevierd. Tijdens de World Cup in het Canadese Canmore ging de zege in de massastart zowel bij de mannen als bij de vrouwen naar een Italiaanse deelnemer.

Bij de mannen was Simon Eder uitstekend op weg, maar de Oostenrijkse snelschutter faalde bij de derde schietbeurt en viel terug tot het randje van de top-10. Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk leek te profiteren en vertrok na de derde en ook na de vierde en laatste schietbeurt als eerste. In de slotronde werd hij echter nog ingehaald door Dominik Windisch, die vier missers had laten noteren - één meer dan Fillon Maillet. De Italiaan moest alle zeilen bijzetten om de Duitser Benedikt Doll achter zich te houden, maar dat lukte nog net. Het was de eerste podiumplaats en dus ook de eerste overwinning ooit voor Windisch. Fillon Maillet werd achter Doll nog wel derde.

Bij de vrouwen werd de strijd voornamelijk uitgevochten door de Italiaanse Dorothea Wierer, de Tsjechische Gabriela Soukalova en Marie Dorin Habert uit Frankrijk. De drie vonden elkaar na de derde schietbeurt, maar in het laatste bezoekje aan de schietbaan werd de driestrijd beslist. Wierer schoot razendsnel alle vijf doelen om, terwijl Dorin Habert en Soukalova beiden één keer misten. De Italiaanse kon haar voorsprong vasthouden en kwam twintig seconden voor de Française over de finish. Soukalova gaf uiteindelijk vijftig seconden toe en werd derde. De Tsjechische houdt wel de leiding in de World Cup, voor Wierer en Dorin Habert.