Spekman wil Samsom weer als lijsttrekker

Als het aan PvdA-voorzitter Hans Spekman ligt, wordt Diederik Samsom bij de volgende verkiezingen opnieuw lijstrekker. Dat heeft Spekman gezegd tegen RTL Nieuws. 'Ik vind dat wij als Partij van de Arbeid te snel mensen opbranden. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een comeback te maken.'

Spekman, die aan zijn tweede termijn als partijvoorzitter begint, schaart zich daarmee achter een aantal andere PvdA-prominenten. Vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem spraken eerder al hun steun uit voor Samsom. 'Ik vind het geweldig als hij dat weer zou willen doen', zei Asscher vorige week nog.

Bedrijfsleider
Niet iedereen is even enthousiast over Samsom. Partycoryfee en oud-voorzitter Felix Rottenberg zette Samsom een aantal maanden geleden weg als de bedrijfsleider van het kabinet. Hij ziet in Asscher een betere lijsttrekker. In de wandelgangen wordt ook de naam van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb genoemd. Asscher en Dijsselbloem houden nadrukkelijk de boot af als het om het lijsttrekkerschap gaat.

Samsom is van plan om in oktober de knoop door te hakken. Mochten meerdere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap, dan komt er een lijsttrekkerverkiezing, zo benadrukt Spekman. In februari 2012, nadat Job Cohen was opgestapt, won Samsom overtuigend een partijleiderverkiezing. Hij liet toen Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi ruim achter zich.

Samsom leidde de PvdA naar een goede verkiezingsuitslag in 2012 (38 zetels) en loodste zijn partij een regering met de VVD in. Sindsdien is de populariteit van de sociaaldemocraten fors teruggelopen. De partij van Samsom kan volgens peilingen nog maar rekenen op slechts 9 tot 12 kamerzetels. Spekman wil overigens sowieso door als PvdA-voorzitter, ook bij een zware verkiezingsnederlaag.

Diederik Samsom
Diederik Samsom wordt opnieuw lijsttrekker, als het aan PvdA-voorzitter Hans Spekman ligt.