'Ghana dreigt Spelen volledig te missen'

Het zou zomaar kunnen dat Ghana zich volledig terug moet trekken van deelname aan de Olympische Spelen, komende zomer in Rio de Janeiro. Dat zegt Joe Kpenge, directeur van de nationale sportautoriteit NSA. Het land kampt met grote economische problemen en die kunnen ervoor zorgen dat de Ghanese vlag niet in Rio te zien zal zijn.

Officials van diverse sportbonden in het land klagen al tijden steen en been over het gebrek aan financiële steun. Daardoor kunnen veel bonden amper het hoofd boven water houden, laat staan deelname betalen aan kwalificatiemomenten voor de Spelen. Zo moest de mannenvolleybalploeg vorige maand al verstek laten gaan voor het OKT, terwijl deelname van de vrouwen volgende week ook onzeker is.

Volgens Kpenge hebben de NSA, het Ghanees Olympisch Comité (GOC) en het ministerie van sport al om de tafel gezeten om te zoeken naar een oplossing. Men wil gaan praten met vertegenwoordigers van het parlement om zo de steun van de overheid te kunnen krijgen. Als dat geen succes wordt zal Kpenge het GOC vragen om bij het Internationaal Olympisch Comité de afmelding in te dienen. Op die manier zouden sancties van het IOC voorkomen kunnen worden, die mogelijk wel opgelegd worden als Ghana zich vlak voor de Spelen plotseling afmeldt.

"Als zelfs het meedoen aan kwalificatietoernooien financieel al niet haalbaar is, hoe moeten we dan in vredesnaam praten over deelname aan de Spelen zelf?", klaagt Kpenge. "Als het voor ons slechts mogelijke scenario uitkomt en we geen steun krijgen zullen we ons afmelden. Vooral voor de jonge sporters die sinds de Spelen in Congo keihard getraind hebben zou dat een enorme domper zijn", waarmee hij doelt op de Afrikaanse Spelen van afgelopen zomer in Congo-Brazzaville. 

"Sponsoren geven doorgaans geen geld voor kwalificatietoernooien, het is de verantwoordelijkheid van de regering om daarvoor te zorgen. Dat geld komt echter maar niet. Het kleine budget dat wij toegewezen hebben gekregen is al niet genoeg om aan de Spelen mee te doen, maar ja...zelfs dat geld komt maar niet, dus wat kunnen we dan nog doen", wanhoopt de sportbaas.