Toekomst MotoGP-toppers nog onbekend

Er komt een interessant jaar aan in de MotoGP. Niet alleen op het asfalt zal de strijd spannend worden, ook daarbuiten staat er een boel te gebeuren. De contracten van vrijwel alle toprijders lopen aan het einde van 2016 af en de teams zullen hun uiterste best moeten doen om hun sterren ook na dit jaar aan zich te binden. Zo heeft wereldkampioen Jorge Lorenzo reeds een mooie aanbieding gekregen van Ducati, maar zijn huidige werkgever Yamaha wil er alles aan doen om hem binnenboord te houden.

Ook teamgenoot Valentino Rossi weet nog niet of hij ook volgend jaar nog op een Yamaha rond zal rijden. Het team heeft dus fink wat werk te doen. "Valentino moet beslissen of hij door wil gaan met racen of niet," zegt teambaas Lin Jarvis. "En in het geval van Lorenzo: hij heeft altijd duidelijk gemaakt dat hij bij ons wil blijven, zelfs tot aan zijn pensioen. We moeten echter wel voor ogen houden dat Ducati hem een verleidelijke aanbieding heeft gedaan, dus dat kan invloed hebben." Wil Yamaha Lorenzo voor langere tijd aan zich binden, zal het waarschijnlijk de knip moeten trekken. De kampioen krijgt momenteel immers 6,5 miljoen euro per jaar, terwijl teamgenoot Rossi jaarlijks 10 miljoen kan bijschrijven.

Bij de collega's van Honda is de situatie vergelijkbaar. Zowel de contracten van Marc Marquez als die van Dani Pedrosa lopen na dit seizoen af. Honda's Shuhei Nakamoto liet onlangs in het Spaanse Marca optekenen dat beide Spanjaarden wat hem betreft zo snel mogelijk bijtekenen. "In mijn ogen hebben wij met Dani en Marc de beste denkbare combinatie," zei hij desgevraagd. "Hun contracten lopen dit jaar echter af en we zullen dus om de tafel moeten om te verlengen. Dat gaan we op korte termijn doen. Halverwege komend seizoen hopen we duidelijkheid te hebben en naar buiten te kunnen brengen dat we ook in 2017 met deze line-up zullen rijden."

Tot slot is er nog het team van Ducati. De Italianen hebben sinds het vertrek van Casey Stoner eind 2010 geen race meer gewonnen. Met Andrea Dovizioso en Andrea Iannone ontberen ze op dit moment een gearriveerde toprijder met bijpassend palmares en daar lijken ze wel naar op zoek te gaan. Stiekem zullen ze hopen op een terugkeer van Stoner die momenteel als testrijder voor hen actief is. Ondertussen proberen ze Lorenzo te verleiden om bij hen te komen rijden en de Spanjaard lijkt het als een serieuze optie te zien. Zeker is dat het contract van Andrea Dovizioso af loopt en het lijkt aannemelijk dat hij komend jaar beter zal moeten presteren dan afgelopen seizoen als hij zijn verblijf bij Ducati wil verlengen.