Cas Jansen bang voor cyberoorlog

Cas Jansen 'houdt echt zijn hart vast' voor een cyberoorlog. "Zo'n term klinkt misschien als sciencefiction, maar de gevolgen zijn niet te overzien", zegt de acteur, die voor een toneelstuk in de huid van klokkenluider Edward Snowden kruipt, in De Telegraaf.

Nu Cas zich meer heeft verdiept in het leven en de onthullingen van Snowden, merkt hij dat hij lang naïef is geweest. "Ik ben een nuchtere Hollandse jongen, maar je zult me niet meer horen zeggen dat ze alles van me mogen weten omdat ik toch niks heb te verbergen."

Cas' vrouw Annelieke had de ernst van de zaak volgens de acteur al 'veel eerder door'. "Klapte ik op een gegeven moment onze laptop open, had zij de camera met een sticker afgeplakt. Dat vond ik toen overdreven, maar nu weet ik beter."

Te link

Door zijn rol in het stuk Snowden filosofeert Cas meer over technologische ontwikkelingen en de gevaren daarvan. "Mensen die denken dat ik ze zie vliegen, nodig ik uit om naar ons stuk te komen kijken."

Toch kan Cas ook niet meer zonder zijn computer en twee iPhones. "Gebruikersgemak, hè." Volgens de acteur 'betelen we daar een hoge prijs voor'. "Weet je hoe makkelijk zo'n ding valt te hacken? Ik denk dat ik binnenkort die bank-app eraf gooi. Het wordt me te link."

Cas Jansen bang voor cyberoorlog
Cas Jansen bang voor cyberoorlog (Foto: BuzzE)