Van der Poel wil als mountainbiker naar Rio

Mathieu van der Poel heeft zijn slechte rit op het wereldkampioenschap veldrijden al weer achter zich gelaten. Hij kijkt vooruit en wil als mountainbiker naar de Olympische Spelen in Rio, zo laat hij optekenen in Het Nieuwsblad.

Van der Poel zat afgelopen week rond de tafel met zijn ploegleiding om een schema uit te stippelen. "Ik wil de komende weken mijn eerste wedstrijden als mountainbiker rijden", aldus Van der Poel. "En niet zomaar. Bedoeling is om een selectie af te dwingen voor de Spelen in Rio de Janeiro." Plaatsing is niet eenvoudig, beseft Van der Poel. "Ik heb in het verleden niet echt veel met de mountainbike gereden en zeker niet in wedstrijdverband. Maar een eventuele selectie voor de Spelen werkt motiverend. Ik zou doodgraag naar Rio gaan."

"Aan welke wedstrijden hij zal deelnemen, ligt nog niet honderd procent vast. Maar het lijkt ons een ideaal doel om naartoe te werken. Mathieu zat ook in de voorselectie voor de olympische wegrit, maar probeer maar eens op te boksen tegen al die toppers uit de World Tour. Dit lijkt ons haalbaarder", zo laat ploegmanager Christoph Roodhooft weten. 

Overigens zal Van der Poel zich in korte tijd direct in de wereldtop moeten nestelen om enige kans op deelname in Rio te maken. Vooralsnog lijkt het erop dat Nederland maximaal twee heren naar de Spelen mag sturen, maar NOC*NSF stelt daar wel pittige eisen voor: Van der Poel zal dit jaar in de top-10 van het EK moeten rijden, een top-6 klassering in een World Cup halen of twee keer de top-12 in een World Cup bereiken.