Jansrud pakt winst op olympische afdalingspiste

Skiër Kjetil Jansrud heeft de World Cup-afdaling in het Zuid-Koreaanse Jeongseon op zijn naam geschreven. De Noor was net als in de trainingen onverslaanbaar op de piste waar in 2018 de olympische afdaling geskied zal worden. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een snelheidsnummer in de World Cup in Zuid-Korea gehouden werd. Het weekeinde is het eerste testevenement voor de Spelen van 2018.

Vooraf waren er gemengde geluiden over de piste, die volgens velen aan de laffe kant zou zijn. Anderen vonden de afdaling juist wel leuk, want ondanks het gebrek aan typische afdalingssnelheden zitten er wel een aantal forse sprongen in. Otmar Striedinger was de eerste die het onder controle leek te hebben. vooral op het onderste deel was de Oostenrijker erg snel, wat hem uiteindelijk de zesde plek opleverde. 

Aleksander Aamodt Kilde, winnaar van de vorige afdaling, hield het zo'n twintig seconden vol: zijn linkerski schoot uit. De Amerikaan Steven Nyman dook vervolgens als eerste onder de tijd van Striedinger, waarna Dominik Paris de tijd van Nyman verbeterde. Na de Italiaan kwam Jansrud naar beneden en hoewel hij onderin wat tijd liet liggen had de Noor op de finish toch nog 0,20 seconden over op Paris. Achter Nyman ging de vierde plek uiteindelijk naar Peter Fill uit Italië.

In de World Cup op de afdaling gaat Aksel Lund Svindal nog altijd aan de leiding. De Noor komt dit seizoen echter niet meer in actie en dus lijkt het vooral tussen de nummers twee en drie te gaan: Fill en Jansrud. Ook de Fransman Adrien Theaux maakt eventueel nog kans op de titel.