Historische zege skeletonner Yun, topresultaat Le Conté

Skeletonner Yun Sung-bin heeft tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een historische zege behaald. De Zuid-Koreaan won zijn eerste World Cup-wedstrijd, hoewel het er al een tijdje aan zat te komen. Vorig seizoen en ook dit seizoen maakte hij al regelmatig grote indruk, maar de Let Martins Dukurs zat hem meestal dwars.

Op de 'geboortebaan' van de skeletonsport was Dukurs na de eerste run weer de snelste, slechts 0,01 seconde voor zijn broer Tomass. Dankzij een briljant onderste deel van de baan hield Yun de schade nog beperkt tot 0,16 seconden en bleef hij meedoen in de strijd. Dat bleek in de tweede run, want de Koreaan ging na de beruchte Horseshoe-bocht opnieuw loeihard naar beneden. Tomass beet zich stuk, maar dat ook Martins dat deed was onverwacht. De broers eindigden op 0,07 seconden gezamenlijk op plek twee. Dat leverde hen wel een mooie statistiek op: de World Cup-wedstrijd deed in de marge ook nog dienst als EK en dus pakten de broers gezamenlijk de Europese titel.

Vanaf 51:20 minuten is de tweede run van Martins Dukurs te zien, die de wedstrijd beslist door achter Yun te eindigen (Bron: YouTube)

Bij de dames ging de overwinning naar de Oostenrijkse Janine Flock, die World Cup-leidster Tina Hermann uit Duitsland aftroefde. Diens landgenote Jacqueline Lölling leek hard op weg naar de zege, maar viel in de tweede run toch nog terug tot zelfs buiten het podium. Marina Gilardoni stoomde voor eigen publiek van plek negen op naar de derde plaats. Voor Nederland eindigde Joska le Conté onverwacht op een bijzonder knappe zevende plek, na twee nagenoeg foutloze runs. Dat was een evenaring van haar beste resultaat ooit in de World Cup, vorig jaar in Königssee. 

Over een week staat in het Oostenrijkse Igls het WK op het programma. Daar doen voor het eerst in de historie twee Nederlandse dames mee, want naast Le Conté is ook kersvers vice-wereldkampioene junioren - en FOK!ster - Kimberley Bos van de partij.