Renault verwacht geen overwinningen in 2016

Renault was vandaag het eerste Formule 1-team dat in Parijs haar auto en (tijdelijke) livery presenteerde voor het seizoen 2016. Het Franse merk keert terug als volledig fabrieksteam in de sport, maar Carlos Ghosn, de hoogste baas van Renault, temperde meteen de verwachtingen door te stellen dat er dit jaar geen overwinningen verwacht mogen worden.

Vorig jaar worstelden de teams met de Renault-teams enorm in de strijd met de door Mercedes of Ferrari aangedreven bolides. Het leidde tot enkele wijzigingen, waaronder Toro Rosso dat naar Ferrari ging en Red Bull dat uiteindelijk toch bij het Franse merk bleef, maar haar krachtbronnen nu onder de naam Tag Heuer zal laten racen. Vanwege alle kritiek was Renault niet gelukkig met haar rol in de Formule 1, waarna besloten werd om Team Lotus over te nemen.

Het resulteerde in een bijna volledig zwarte R.S.16 die bestuurd zal gaan worden door Joylon Palmer en Kevin Magnussen. Esteban Ocon is benoemd tot derde coureur. Rémi Taffin blijft verantwoordelijk voor de motoren, terwijl Nick Chester voor het chassis verantwoordelijk wordt. Zij moeten verantwoording afleggen aan Bob Bell die naar het team teruggehaald is.

Wonderen mogen dit jaar nog niet worden verwacht, aldus Ghosn: "Wanneer het team wint is het de auto, maar wanneer een team verliest ligt het aan de motor. Om het maximale eruit te halen in de Formule 1 zijn wij daarom een fabrieksteam geworden. Als je alleen motoren levert investeer je alleen maar veel. Wij werken momenteel keihard aan de motor."

"Wij beseffen dat wij achterliggen op de concurrentie, maar we hebben het talent, de wil en de ervaring om het gat te kunnen dichten. Het zal wat tijd kosten, maar wij gaan het gat dichten. Wij zijn hier niet om mee te doen, maar om competitief te zijn en om voor overwinningen te gaan. Dat gaat alleen nog niet in 2016 gebeuren. Zulke wonderen verwacht ik niet."