Skiërs positief over olympisch afdalingsparcours 2018

Komend weekeinde staat in het Zuid-Koreaanse Jeongseon de eerste wedstrijd op het programma op de olympische afdalingspiste voor 2018 en de eerste reacties van de skiërs zijn positief. De training van woensdag moest afgelast worden, maar wel mocht men op de piste zonder poortjes naar beneden skiën om het toch een beetje te verkennen.

"Heel gaaf", noemde oud-wereldkampioen Erik Guay het parcours. "Er zijn veel bochten en niet echt een glijsectie, maar ook veel sprongen. De sneeuw is goed en ik denk dat het een mooie afdaling wordt." Ook World Cup-kampioen Kjetil Jansrud was tevreden: "Er gebeurt veel tijdens de afdaling, veel sprongen, hobbels etcetera."

De 2,8 kilometer lange piste kent vier voorname sprongen, waarbij de grootsten de skiërs tot wel zestig meter ver kunnen laten vliegen. "Er zijn geen stukken waar je rechtdoor gaat, dat is wel mooi", aldus Christof Innerhofer, de Italiaan die doorgaans van zo moeilijk mogelijke afdalingen houdt. "De omstandigheden hier zijn absoluut van olympisch kaliber", voegde de Amerikaan Travis Ganong er nog aan toe. 

Racedirecteur Markus Waldner was eveneens blij met de weersomstandigheden. "We zijn erg blij dat we hier zijn, niet alleen vanwege de olympische piste, maar ook vanwege het weer", waarmee hij doelt op het bar slechte Europese winterweer dat de diverse wintersporten al de hele winter teistert. De ene na de andere wedstrijd moest afgelast worden vanwege een gebrek aan sneeuw of te regenachtige omstandigheden.

Het enige nadeel is nog wel dat er geen fitnessruimte in het hotel aanwezig is. "Ze waren wel bezig om wat spul neer te zetten, maar het was nog niet klaar", aldus de Canadees Manuel Osborne-Paradis. "Maar goed, dat wisten we voor vertrek al en het kan mij ook niet schelen. Het is niet voor niks een testevenement voor de Spelen, dan heb je wel eens dingen die nog niet helemaal goed zijn, dat hoort erbij." Landgenoot Guay is ook niet onder de indruk van de benodigde busrit van drie kwartier om bij de piste te komen: "Tja, dan ga je toch even liggen slapen? Kom op, als je van zo'n ritje al chagrijnig wordt kun je net zo goed niet naar de Spelen gaan."